Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.
Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.
Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.
Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.
Sorozatunkban sorra vesszük a teljesen fogalmatlanok, és a konyhai műveletektől irtózók számára szükséges ismereteket. Tojásfőzés, rántotta, tükörtojás, tészta szósszal, virslifőzés és hasonló magasságokra számíthattok.
Összeszedtük a legolcsóbbakat, és megnéztük miből vannak, és milyen az ízük. Dráma nincs, jó hír van.
Tavasszal muszáj extrán tankolni a vitaminokat, és erre egy örömteli, és olcsó forrás a savanyú káposzta, ami ráadásul még olcsó is.
Sorozatunkban sorra vesszük a teljesen fogalmatlanok, és a konyhai műveletektől irtózók számára szükséges ismereteket. Tojásfőzés, rántotta, tükörtojás, tészta szósszal, virslifőzés és hasonló magasságokra számíthattok.
Több étrendben elszabadult a datolya, és datolyapaszta felhasználásának őrülete, holott kiváltására van egy közelebbi termelésből, tehát környezettudatosabb és a legkisebb sarki boltban is beszerzehető termék, a mazsola. Ismeritek?
Sorozatunkban sorra vesszük a teljesen fogalmatlanok, és a konyhai műveletektől irtózók számára szükséges ismereteket. Tojásfőzés, rántotta, tükörtojás, tészta szósszal, virslifőzés és hasonló magasságokra számíthattok.
Aki a népesség genetikailag szerencsés, a túlélés érdekében mutáns részéhez tartozik, és a legnagyobb szív-, és bélnyugalommal iszik meg pohárnyi tejeket, hát ők sincsenek könnyű helyzetben. Mert nincs jó tej. Vagy falusi vagy, és a szomszédban lakik egy megfelelően etetett jersey tehénke, vagy leszoksz a tejivásról, mert nem jó az íze. Mi most megtaláltuk a legfinomabbat és egy finomat a bolti választékban.
Vannak nevetségesen drága termékek, amelyek mégis felkeltik érdeklődésünk. Amennyiben ezek tényleg jók, szólunk nektek is, ha éppen tele vagytok, végülis nem a legnagyobb pénzkidobás ebből, vagy abból venni egyet.
Pont egy éve kezdtem a háromhónapos vegán emberkísérletbe, amiből azóta egy cimkével nehezen leragasztható étrend lett, leginkább valamiféle megengedő, teljes értékű növényi táplálkozásnak nevezném, amiből ugyan kizártam a feldolgozott élelmiszereket és nagyrészt a cukrot is, de a tejtermékeket nem. Meg a zérókólát sem, azzal néha élek, és nagyon ritkán, vendégségben szoktam enni halat. Mindez szép és jó, de lehet így egészségesen élni?
A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.
Nincsenek csodák, az élelmiszeripar a palacsinta átnevezésével csábítja a vegánokat.
Egy külföldi vegán csoportban láttam a lelkesedést, az avokádó víz alatt tárolva egy hétig is kihúzza. Hát kipróbáltam.
Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.
Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.
Sorozatunkban sorra vesszük a teljesen fogalmatlanok, és a konyhai műveletektől irtózók számára szükséges ismereteket. Tojásfőzés, rántotta, tükörtojás, tészta szósszal, virslifőzés és hasonló magasságokra számíthattok.
Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.
Sorozatunkban sorra vesszük a teljesen fogalmatlanok, és a konyhai műveletektől irtózók számára szükséges ismereteket. Tojásfőzés, rántotta, tükörtojás, tészta szósszal, virslifőzés és hasonló magasságokra számíthattok.
Valahogy évekig kimaradt a sóvirágzás az életemből, építkezés közben az ennyire apró részletek kidolgozása néha elmarad, de végre visszakaptam annyit az agyamból, hogy újra vegyek pár dobozzal, és rájöjjek, mennyire hiányzott.
Sorozatunk következő szereplőjében liszt, cukor és tej is van!
Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.
A Sparban hajtottam sajátmárkás, és jó fogásnak tűnő élelmiszereket, amikor kínomban megfordítottam egy gyorsrizses dobozt. Aztán egy másikat, végül mindet. Megtaláltam a legkreténebb terméket a Földön.
Két hatósági termék egy teljesen szerethető és univerzális szendvicskrémben. 2,8%-os tehéntej + Búzafinomliszt!!!
Három hatósági termék egy teljesen szerethető pohárkrémben. Kristálycukor + 2,8%-os tehéntej + Búzafinomliszt!!!
Kifejezetten utálok haszontalan holmikat vásárolni, a konyhámban semmi, de semmi sincs, ami ne venne részt a mindennapokban, és botmixerem bizony van, és nem csak krémlevest pürésítek vele.
Sorozatunkban sorra vesszük a teljesen fogalmatlanok, és a konyhai műveletektől irtózók számára szükséges ismereteket. Tojásfőzés, rántotta, tükörtojás, tészta szósszal, virslifőzés és hasonló magasságokra számíthattok. Most a hidegen pár perc alatt összedobható kenőkék jönnek, amelyekkel egy kifli és egy alma segítségével kész a minőségi ebéd.
Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.
Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.
Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.
A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.
Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.
Tortába, pohárba, pár perc alatt, hidegen elkészíthető és fantasztikus állagú, ízű krémeket lehet mascarponéból kikeverni.
Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.
Ideje tudatosan bevinni minél több zöldséget, hogy tavaszra ne merüljenek ki a tartalékok, és az emésztésünk is boldog legyen. Ilyenkor a gyökérzöldségek, káposztafélék és a fagyasztott kínálat mellett hébe-hóba kapni pak choit, ami egy kisebb csoda.
Nem kell félni, a fánk egyáltalán nem bonyolult, csak a híre rossz, de az nagyon.
Jó kis lekváros, vaníliapudingos, csokikrémes, citromos-krémsajtos fánkok, hát így tudod megtölteni, akár a nettó bolti fánkot minden jóval.
Apró trükk és legyen az lekvár, vagy puding, bent marad.
Egy kedves kollégának megígértem, és engem is érdekelt, hogyan lehet teljes értékű alapanyagokból előállítani a tökéletes vegán felvágottat. A teljes értékű fontos, mert a receptet téné-kompatibilisnek is akartam, meg egyen a fene hidrolizált, triplán feldolgozott lszrt, az van a boltban is. Majdnem teljes értékű lett.
Legalább akkora szemtelenség az alábbit receptnek nevezni, mint a fokhagymás pirítóst, attól még szólunk, ez létezik és jó.
Egy kedves kollégának megígértem, és engem is érdekelt, hogyan lehet teljes értékű alapanyagokból előállítani a tökéletes vegán felvágottat. A teljes értékű fontos, mert a receptet téné-kompatibilisnek is akartam, meg egyen a fene hidrolizált, triplán feldolgozott lszrt, az van a boltban is.
Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.
Karácsony után felhalmozódhat pár doboz mérsékelt gasztronómiai élményt nyújtó bonbon, vagy csokoládé, ezek felhasználásához mutatunk megoldásokat.
A rakott krumpliféleségek nem igényelnek technikai ismereteket, extra alapanyagokat, sok időt sem, változatai mégis teljesértékű és különleges fogások.
Gyűjtöm a szakácskönyveket. Nem darabra, hanem stílusra, és használati értékre, és ez a karácsonyra kapott csoda nektek is jó lehet.
Nem több munka, és a végeredmény fantasztikusan puha lesz.
A Buddha tál nem csak a vegetariánus/vegán/felxitariánus/más oskúrus étrendek követőinek csodafegyvere, hanem a konyhában fogalmatlanok megmentője is. Mutatjuk, hogyan tudsz úgy menőzni a főztöddel, és egészségesen táplálkozni, hogy lusta vagy, és főzni is utálsz.
Új sorozatunkban sorra vesszük a teljesen fogalmatlanok, és a konyhai műveletektől irtózók számára szükséges ismereteket. Tojásfőzés, rántotta, tükörtojás, tészta szósszal, virslifőzés és hasonló magasságokra számíthattok. A tésztával kezdünk.
Ha nagy vendégségre készülsz az ünnepek alatt, muszáj lesz aprósüteményeket is készíteni, ezért mutatunk három csodás és üdítő újdonságot. Mármint talán itthon újdonságok, mert mindhárom más országok hagyományos aprósüteménye.
Ez most nem a megúszásról szól, hanem azoknak, akik időt és pénzt sem kímélve akarnak villantani egy desszertet Karácsonyra. Nekik mutatunk pár receptet, amelyek bármikor lesöpörnek egy jobb bejglit is az asztalról.
Aki szereti a medvecukrot, tudnia kell, dán, holland és finn testvéreink csúcsra járatták ezt a terméket.
Jön a szokásos karácsonyi siránkozás, a hal egészséges, a hal finom, a hal elérhető, csak a magyar nem eszi.
Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.
Érdekes megfigyelése a lakberendezőknek, hogy a lakásfelújítás gondolata a legtöbbször a konyhában születik meg.
Amikor beöntenek az udvarra több tonna takarmányrépát, kinek ne jutna eszébe bevinni egyet a konyhába?
Ideje rápihenni az ünnepekre, ilyenkor sokat segíthetnek az 1-2 napos tárolást nem csak jól tűrő, hanem egyenesen kívánó fogások. Ezeket gyűjtöttük össze recepttel együtt.
Korhelyleves és Meki, igen, ezt szoktuk, de mi a tudományos álláspont, és az milyen fogásokban érvényesül a legjobban?
Ha szószokat, fűszereket, rizseket keresel, itt minden van. Ha extrább dolgok kellenek, azokból is hatalmas a választék.
Jön a tél, az ünnepek, amelyek nem mindenkinek jelentenek feltétlen örömet, ezért kiemelten foglalkozunk a téli búskomorsággal, és a rosszkedv elűzésére alkalmas technikákkal, amelyek egyik kiemelkedő módszere a megfelelő táplálkozás.
Tömeg, kovid, kapkodás, nincs parkolóhely, a kiszállítók tele vannak. Aki ezt szeretné elkerülni, tervezzen előre, gy pici fagyasztóra szükség lesz.
Szó sincs hamis töltött káposztáról és halmentes halászléről, tisztán növényi alapanyagokól készített menüink nem tartalmaznak kényszermegoldásokat, a növényeket önmagukért ünneplő, és nagyon finom fogásokból épülnek fel. Az alábbiakból azok is meríthetnek ötleteket, akikhez vegán érkezik vendégségbe. Ezek a menük annyiból is máshogy épülnek fel, hogy nem a leves, hús, desszert vonalat követik, hanem annál szerteágazóbbak.
Aki képes egy picit szakítani a hagyományokkal, sokkal több időt tölthet a szeretteivel.
A krumplis tészta olcsó, és szeretjük is, az ünnepek alatt mégis valami gazdagabb ételre vágyunk. Ez így lesz idén, a tragikomikus benzin-, és élelmiszerárak mellett is, ezért segítünk pár tippel, hogyan lehet olcsón megúszni a csillogást.
Jój, hát az csak papír. Egyrészt nem feltétlenül, másrészt az sincs rendben, ha csak papír.
Vannak élelmiszerek, amelyek összetevőit elfelejtjük ellenőrizni, mert annak, aki nem élelmiszeripari mérnök, nem adja magát az a plusz adalék, amely egyes esetekben nem illik az étrendbe. Összeállításunk, bár nem kizárólag vegán, gluténmentes, téné. fogyókúra, ki tudja még milyen nem mindenevő étrend szerint táplálkozók számára készült, sok elemében nekik különösen hasznos.
Olvasói vendégposzt következik, lovas tesókám, Erdős Réka alkotása a savanyított csicsóka.
A pattogatni való kukorica sokkal többet tud, mint egy mozi kísérője, mutatjuk, hol kapni és mire jó még.
A teljes értékű növényi étrendben(téné) feldolgozatlan növényi részek teszik ki az alapanyag-választékot. Így kiesnek az olajok, és mindennemű cukrok is, ami édesség, pláne torta területen rendkívül nehézzé teszi a helyzetet. Mivel maga a téné étrend is érdekel, ezért összeraktam pár ilyen tortát, amelyeknek mindenmentes, laktózérzékeny, gluténmentes és vegán, illetve vegyes háztartásban is hasznukat vehetitek. Arra is ügyeltem, hogy az alapanyagok helyiek legyenek, így a vegán és téné körökben népszerű kesu és datolya nem szerepel a receptekben, sőt, banán sem.
Elég mélyen beivódott a hazai néphitbe a hidegben -is- bizony piálni kell, ezért utánanéztünk, az alkohol tényleg melegít?
A rizsből készült üdítőital, jóval a növényi italok elterjedése előtt létező finomság. Mexikóból származik, a neve horchata (orcsátá) és nagyon nem laktózmentes, cserébe finom, és és teljesen nyers.
A sajtot és a lekvárt ismerjük, de a birs füstös íze sósan is fantasztikus.
Öt éve lőtt ki brutálisan a kenyér ára.
A sütőtök és a cékla párosa az egyik kedvencem ízpárom, pedig nem egyszerű kombináció, mindig kell nekik valami ropogós és savas, hogy tökéletesek legyenek együtt.
Benne van a kötelező krémleves is, de a sütőtök annál sokkal többet tud.
Lépjünk túl a krémlevesen, a sütőtök tud másmilyen levest is, nem is egyet.
Új sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.
Pontról-pontra, percről-percre követhetitek egy kobe hátszín elkészítését. A kobe a wagyu szarvasmarha eredetvédett változata, kizárólag Japán, Hyoto tartományban tenyésztett, nevelt és a szövetség standardjának megfelelő húst lehet így nevezni, a kobe marhák húsa különösen gazdagon márványozott.
A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozó fűszer-, és gyógynövény. Hatóanyaga a kurkumin, amely emberi szervezetre gyakorolt hatásairól rengeteg kutatás folyik, egy már most is biztos: nagyon jól megy a meleg és zsíros tejhez, és kókusztejhez.
A titok a sok menta, attól lesz friss és pikáns.
Kicsit munkás előkészíteni a rétegeket, attól még megéri bíbelődni, minden fűszert és alapanyagot betartva csodás végeredményt kapunk.
Itt a hideg, saláták helyett jobban kívánjuk a meleg és tartalmas fogásokat. Ezekből válogattunk össze tíz könnyen elkészíthető, komfortos receptet.
Itt a szezon, a téli időszakban beltartalmi értéke miatt sokan fogyasztunk mézet, ám akadhat a kínálatban olyan termék, amely nem rendelkezik beltartalmi értékekkel, mert hamisítvány.
Egyszerű étel, annyira azért mégse, mert hűtés közben a rizs mindent magába szív, amit talál maga körül, és a végeredmény testetlen állagú és száraz is lesz. Kiegyensúlyoztam egy biztonságos és ütős receptet, és begyűjtöttem a tökéletes krémest is, íme.
Ha kell egy gyors feltét főzelékre, krémlevesbe, vagy például hal mellé köretnek, ez a gombóc kisegít.
A Pécsi Tudományegyetem munkatársainak friss kutatása a növényi étrend élettani hatásait elemezte. Még a végletekig leegyszerűsítve sem elég egyszerű, sajnos ezzel nehéz felvenni a versenyt az olyan tartalmakkal, hogy nagyapánk száz évig élt szalonnán. Nagyon röviden: Mi nem fogunk, mert nagyapánk sem szalonnán élt, ezt kéne felfogni.
Bár nekem nem véletlenül termett sok jalapeno, hanem kifejezetten az alábbi befőttek miatt ültettem, mert egyik kedvenc csemegém az olajos és az ecetben eltett füstölt csilipaprika.
Ősszel fantasztikus grillezéseket lehet csapni szezonális terményekből, sütőtök, csilipaprikák, cékla, répa, paszternák, kelkáposzta, padlizsán, paradicsom, burgonya, édeskömény, mind rendelkezésre áll a kertből. Ha túl sok termett, a grill segítségével kiváló téli konzerveket is tudunk ezekből készíteni.
Aki túl sokáig vezet háztartást, előbb-utóbb kiműveli magát a serpenyőben, gyorsan elkészíthető lepénykenyerek területén. Ez a kedvencem, szabad tűzön elkészítve még jobb.
Még ki se pihentük az év lagzijának proliba oltott proli, de legalább drága menüjét, amikor eszünkbe jutott a 684 forintos étkezési normatíva a gyerekotthonokban. Ha eddig nem értetted, mi a baj a wagyu bélszínnel, most megérted.
Hatása mellett érdemes a kávé ízét is megismerni, mert meglepő lehetőségeket rejt. Az alábbi fogások ünnepi menükbe is jól illenek.
Lágy kapros, édes ízével, ropogós állagával különleges, színesen, nyersen és hőkezelve is felhasználható alapanyag az édeskömény, mutatjuk a legjobb alapanyag-párosításokat, és pár receptet.
Nos, nagyon jó. Ha finoman csinálod és frissen tálalod, akkor igazi comfort food.
Mindenkit egy menü foglalkoztat ma, nézzük, vannak-e rajta izgalmas tételek. Vannak.
Pálmaolajat úgy eladni Európában, mintha feltalálták volna a fenntartható csodát, hát, bátor gondolat.
Nem kell messzire, vagy a plázába menni drága, és közönséges tucattermék lakberendezési tárgyakért, mert hazai tervezők kínálnak minőségi, és gyönyörű, egyedi termékeket. A linkeken az elérhetőségek.
A többség ismeri az érzést, amikor egy hideg szénsavas ital, legyen az csak egy szóda, micsoda kielégítő megnyugvással képes eltölteni. Utánajártunk, mi ennek az oka.
A nagy trükk pedig a mozzarella in carrozza, azaz mozzarella szekéren.
Aki verte már addig keményre a habtejszínt, hogy az túlmenve kicsapódott, ismeri a folyamatot. Így készül a vaj.
Új sorozatunkban teljes képet szeretnénk mutatni menő termékekről, amelyek felett eljárt az idő.
Szerkesztőségi receptgyűjtemény tökbőség idejére. A szerzők itt-ott adtak meg márkákat, azoktól el lehet térni, vagy betartani, kinek mi tetszik, ahogy az itt megadott ötletek rengeteg variációs lehetőséget kínálnak, éljetek vele.
Az egyáltalán nem úgy van, hogy veszek egy véletlenszerűen kiválasztott tejet, kirakom a konyhapultra és ott az aludttej. Egyes eljárások és körülmények ellehetetlenítik az aludttej létrejöttéért felelős mikroorganizmusok munkáját.
Tartalmas, ízletes, egytálételnek is feladható leves a ribollita, egyik kedvencem., néha picit belevariálok, a képen fodros kell nélkü, csak mángoldból készült, mert utóbbi felveti a kertet.
Tényleg már semmi újdonságot nem tudnak feltalálni.
A népszerű cukros pálmazsírkenőkének kihívója akadt!!! Nem is akármilyen, egy cukros szotyikenőke!
Jön az ősz, a melengető ételek ideje, és előtérbe kerülnek a hüvelyesek és mellékhatásuk. Van esély ezt mérsékelni?
Tejes sorozatunkban végre készítünk is valamit, joghurtot. Nagyjából semmi munka sincs vele.
Fantasztikus lekvárt ad a fekete bodza augusztus-szeptemberben érő termése, előkészítése pöttyet macerás.
Aki készített, vagy kóstolt már házi, mármint tényleg házi, ipari folyamatoktól mentes tejterméket, vagy csak tejet, ismeri azt a sokkoló íz-, és állagbeli különbséget, ami a konyhádban felforralt és behűtött tej és a sarki boltban vásárolt dobozos dolog között érzékelhető.
A ceglédi laskaleves rendkívül egyszerű, olcsó étel, mégis van benne egy szeretnivaló összetettség és harmónia, több továbbfejlesztett változatát készítem rendszeresen. A levesnek minden évben van fesztiválja is,
Kigyűjtöttem, amit tudtam. Egyem meg őket, magyar nyelv, csoda vagy. Egyeseket magabiztosan sikerült tájegységhez kötni, mások lehet, hogy csak egy-egy családon belül használatosak. Új sorozatunk a magyar tájegységek egyedi szépségeit mutatja be.
Régi álmom volt a szomszédból elhozni a tejet, és abból elkészíteni a háztartásomban felhasznált tejtermékeket, hát így váljon valóra minden álmotok!
Mivel Ceglédbercel szomszédságában nőttem fel, a német eredetű helyi gasztronómiai specialitás, a milikrein sose tűnt extrémnek, ettem lagziban, jó volt, aztán el is felejtettem. Pár hete egy albertirsai látogatáson egy népviseletben jelen lévő berceli idős úr emlékeztetett rá, ők gyerekként mindig ezt várták a lagziban.
Ezt így a szokásos heti akciós újság szemlénk közben találtam és minden benne van a görög erdőtüzektől az éhező jegesmedvékig. A minimum Norvégiából iderángatott lazac sokkal olcsóbb, mint a hazánkban őshonos szürke harcsa. Ügyesek vagyunk.
Aki Olaszországban nyaral és bemegy eldugott helyek eldugott utcáiba, előbb-utóbb találkozik a fior di latte, magyarul a tej virága sajttal. Mi az?
Összeszedtük, miért kínozd magad befőzéssel a legnagyobb melegben.
A pálmazsír évek óta ciki, proli termék, a globálisan nem gondolkodó, önző személyek jelképe, jóérzésű, környezettudatos polgár nem vásárol ilyesmit tartalmazó terméket. A baj nem a pálmazsírral van, hanem túl sok olcsó kényelmi terméket zabálunk és használunk, mert az olajpálma meglepően hatékony növény.
A gonosz sertészsír és a még gonoszabb pálmaolaj is alkalmasabb zsiradékban sütésre, mint a napraforgóolaj. Ez kémia, nehéz vitába szállni vele.
Lassan fél éve nincs sütőm. A kenyér hiányzik a legjobban, második legjobban a többi kelt tészta. A szomszéd falu szuper lángososára ráépítettem egy kényszer szülte dolgot, amihez elég a mikró, vagy az se kell.
Az alap bableves rendkívül fontos fogás, ez a változat a zöldségekre helyezi a hangsúlyt, mert minden összetevője egyszerre terem a kertemben és olyan ízletesek, hogy nekem pont nem hiányziuk bele más, persze ti azt raktok bele füstöltet, amit tetszik. Nagyon egyszerű recept,
Nem a legjobb kihozatalú növény, de apró kis szíve, -ahogy tényleg nevezik- rendkívül ízletes, füstös finomság.
Néha mindenki vásárol egy tökre emlékeztető görögdinnyét, kiborulni mégse kell, mert kiváló saláta és hideg leves alapanyagot kaptunk ezzel a mellényúlással. Íme két imádnivaló recept elsütni ezeket a rossz dinnyéket.
Olvasónk, Erényi Eisler Szász Ágnes küldött híres alsóörsi likőrjeihez útmutatást, inspirációt. Mindenből is készítsetek likőrt.
A zöldséges fasírtok általában nagyon jól használható, népszerű ételek, a vegán burger kérdése pedig régóta izgat, mert a széles körben elérhető hús gyenge minőségű, annál nagyobb ízélményt ad egy okosan összerakott zöldséges. Gombaalapú burgerem már van, ez a zöldfűszeres. Mármint annyira zöldfűszeres, hogy abból készül.
Szolnokhoz közel nőttem fel, előbb ismertem a habos islert, mint a lekvárost. Ha arra jártok, feltétlenül menjetek be egy cukrászdába, és próbáljátok ki ezt a helyi specialitást, életre szóló élmény lesz.
A sárgarépa zöldje nem tartalmaz mérgező vegyületeket, biztonságosan fogyasztható, mégis eldobjuk.
A sárgabarack önmagában is hibátlan desszert, az alábbi módon az élmény még fokozható.
A Európában invazív gyomként terjedő parlagfű óriási károkat okoz, semmiféle gyógyhatása nem bizonyított, állatkísérletben mérgezőnek bizonyult, ennek ellenére az összeesküvés-elméletekben emlegetett gonosz gyógyszergyárakhoz hasonlóan, a szép kis haszon reményében csak akad mindig egy-két sarlatán, aki el akarja adni. Pedig tilos. Egész Európában az.
Aki már a gasztroforradalom előtt is fizető vendég volt, emlékszik a csirkemájas rizottóra és társaira. Ezek nagyon nem rizottók voltak, hanem főtt rizsek dolgokkal összekeverve, jobb esetben összesütve, éppen ami kéznél volt. Ennek egy változatát a mai napig készítem, pláne a vegán emberkísérlet alatt vacsoráztam számtalanszor.
Aki sütött már padlizsánt, tudja, vagy száraz papírlap, vagy olajban tocsogó szivacs lesz. Mutatjuk, hogyan találd el a középutat!
Itt a rántott tökfélék szezonja, érik a cukkíni, a patisszon, és a tök is, kirántásuknak azonban van egy-két fontos szabálya.
Maradékmentés, mi más, de olyan jól sikerült, hogy legyen vele boldog más is.
Egyáltalán ne sózd le sütés előtt, éppen sütés előtt sózd le, áztasd sós pácban, mindenki mond mindent, úgyhogy egy kísérlet nyomán elvégeztem a sajátom. Fontos, a bőséges, sós, vizes oldatba merítve pácolás folyamatai teljesen mások, ez itt a lesózásról, sós fűszerkeverékek hatásáról szól.
Az egy időszakban termő termények általában csodálatos harmóniára képesek, ez a saláta szép példa erre a jelenségre.
Szabad tűzön sütni nem annyira bonyolult ha pár alapvetést szem előtt tartunk. Először is nem szabad szabad tűzön sütni.
2018 volt az az év, amikor nem nagyon főztünk baracklekvárt. Aki szereti az ilyesmit, vagy a pálinkát, biztosan emlékszik arra az évre. Idén is határeset, hogy készül-e valami sárgabarackból.
Aki járt eleget Horvátországban, Olaszország egyes részein, pontosan tudja, minek van a mángold. De lehet, hogy ők sem kóstolták ezt a tartalmas és izgalmas zöldséget.
Nem pont spagetti, inkább szélesmetélt, a lényeg ugyanaz, rendkívül könnyű és finom alap, mentes és szénhidrátmegvonással élő étrendek egyik csúcsa, most szezonban!
Nem egy rakétatudomány, attól még nem mindig jut eszünkbe. Az óriás cukkínikre is érvényes megoldás.
Gyorsan elkészül, hidegen és melegen is jó, felveszi a maradék rizst, kekszet vagy soha el nem fogyó puffasztott rizsszeletet és sokféleképpen variálható a rizsgolyó.
Nálam ugyan szándékosan lett nekieresztve a porcsin, mert amellett hogy jó salátanövény, szívós talajtakaró is, így két legyet ütök egy csapásra.
A hidegen elkészíthető zöldségleveseket hajlamosak vagyunk alulbecsülni, pedig az alábbiak egy desszerttel bőven kiadnak egy nyári főétkezést és egyiket se kell főzni.
Egészen addig tűnik őrültségnek, amíg ki nem próbálod. De nem mindegy hol és hogyan.
Nyáron megy a tojástól rettegés, van ennek értelme, vagy nincs?
Könnyen elkészíthető, könnyen tárolható, dobozolható, nem pillanatok alatt megromló, szállítható, ideális kánikula és kirándulós fogások.
A tzatzikit nem szabad alulbecsülni, egy pitával kész főétel, csak ahhoz illik megfelelően összerakni.
A római kor előtti időkre visszavezethető fokhagymás, kenyeres, ecetes olívaolajos andalúz levesek a mai napig megállják helyüket, a zöldséges gazpacho és a salmorejo mellett az ajo blanco, azaz fehér fokhagyma a legtestesebb változat.
Itt a hidegen elkészíthető, hidegen tálalható ételek ideje, és az egyik legjobb hideg leves, a gazpacho ebből nem maradhat ki.
Nem kell mindig főzni, 30 C fok felett végképp nem kell, az alábbi menük segítségével így is boldoggá tehető a család. Rántott hús nincs benne.
Könnyű, tíz perc alatt elkészül, és egy pirítóssal tökéletes ebéd ebben a melegben.
Nincsen grill és burger ketchup vagy BBQ szósz nélkül, de mióta?
A bolti ketchupok és BBQ szószok ára egy elfogadható minőségű termék esetében még akciósan is 1000 Ft/kg felett van, ezért mutatjuk hogyan tudod elkészíteni sokkal olcsóbban és jobb végeredménnyel.
Izgalmas tanulmányban szegény vízről kiderült, nem is ő a legnagyobb király, és arra is fény derül, kitikkadva miért esik olyan jól egy mérsékelten cukros limonádé, a sör, sőt, egy pohár hideg tej.
Befőzés sorozatunk harmadik része, végre van benne gyümölcs is!
Mielőtt elpakoljuk a kamra mélyére a befőtteket, érdemes ellenőrizni a fedelét, hogy időben kiderüljön melyik nem stimmel és azt most javítani, nem télen sopánkodni, hogy felforrt az ajvár és az eperlekvár, éhen halunk.
Egy jó minőségű ketchup nélkülözhetetlen a burgerekhez, grillezett zöldségekhez, gombákhoz, és ez banános változat nem tartalmaz hozzáadott cukrot, olcsó, elkészíthető pillanatok alatt akár nyersen is, és fantasztikusan finom. Nem, nem lesz banánízű, ketchupízű lesz. A nyers változattal ráadásul egy kis friss zöldséget és gyümölcsöt is meg tudunk etetni a zöldségelutasító családtagokkal.
Se pezsgőnek, se bornak nem nevezném, sörnek se, alkohol se hinném, hogy sok keletkezik benne az alábbi eljárással, attól még életképes és rendkívül frissítő üdítőt lehet készíteni a fekete bodza virágából a klasszikus szörpön kívül.
Folytatjuk a napi egy befőtt sorozatunkat, végre itt a napsütés, jön a hétvége, lehet szedni ezt-azt.
A szép, egészséges, friss reteklevélből finom tésztát lehet készíteni.
Imádom a tonikot, az alábbi tonikok nagyon jól esnek egy meleg napon, izgalmasak, fanyarok, kicsit édesek, kicsit keserűek, ráadásul mindet egyszerű elkészíteni, a fűszerek egy részét a mezőn, a másikat az éjjel-nappaliban megszerzed. A sörös klasszikust leszámítva mind alkoholmentes, de ez senkit se tartson vissza attól, hogy akármelyikbe belelöttyintsen egy vodkát.
A heti akciós újság szemle közben szúrta ki a szemünk a jóáras mascarpone, aztán gyorsan leesett az ok is. Nagyon figyelni kell a jó árakkal, nincsen ingyenebéd.
Ha jó szörpöt akarsz, nagyon nem mindegy mikor és milyen fekete bodza virágokat szedsz hozzá, ezért mutatjuk hogyan kell.
Véget ért a száznapos vegán étrendkísérletem, és ez az idő nem múlt el tanulságok nélkül.
Pár millió éve őseink agya növekedésnek indult és most kilószám esszük az egészségtelen párizsit. Miért nem tudunk leállni?
Elkezdtük a napi egy befőtt sorozatunkat a kissé megkésett májusi terményekkel, de itt a napsütés, a hétvége, lehet szedni ezt-azt.
Itt az ideje eltenni a télire való finomságokat, ezért sorozatot indítunk, ahol én minden nap elrakok valamit, és ezeket rendszeresen szemlézzük, így ti is ki tudjátok belőle válogatni azokat a befőtteket, ami a konyhátokba, ízlésetekhez passzol.
Bár a száznapos vegán étrendem alatt kifejezetten, és szándékosan elkerültem a vegán cimkés feldolgozott élelmiszereket, a téma mellett nem tudok elmenni. Az élelmiszeripar átölelte a vegánt és rendkívül undorító, alacsony beltartalmi értékű kotyvalékokat hozott létre.
Alakulnak a szabadföldi termények, lehet szedni vadon termő zöldeket, virágokat, mind-mind tökéletes egy sós palacsinta ízletesebbé, tartalmasabbá tételére!
A tapasztalt természetjáró haja égnek áll, ha benéz egy-egy növényekkel, vagy gombákkal foglalkozó csoportba és ha nem kemény az admin, csak úgy röpködnek a Darwin-díj lehetőségek, mert fogalmatlan polgárok osztják az észt más fogalmatlan polgárok elfogyasztási céllal feltett gombái beazonosításakor.
Nagyon nem mindegy, mikor szeditek azokat a fekete bodza virágokat, például most ne!
Minden családban vannak komfortételek, amelyeket bár mi kicsit máshogy készítenénk, a megnyugtató érzést ezek az ételek csak változatlan formájukban adják. Apósomnak van ez a tekercse és egy ribizlis francia salátája - erre később kitérünk- amelyeket minden családi ebédhez kikönyörgünk tőle.
Az olasz csicseriborsólisztből készült farinata inspirálta a következő fogást. Mivel csicseriborsólisztet elég nyűgös beszerezni, nettó száraz csicseriborsó pedig mindenhol is kapható, nekiálltam így készíteni csicseriborsólepényt. Lepénykém a falafel és a farinata közé került és ezzel nincs semmi baj, olcsó, könnyen elkészíthető, jól variálható, fűszerezhető és laktató. Más száraz hüvelyesekből is el lehet készíteni.
A második világháború alatt visszaeső teaimport hozta életre a planta teát, ami szederlevélből készül és meglepően finom.
Nem biztos a módszer, de a rohadtakat ki lehet vele szűrni.
A képeken, vagy a szövegben a dátumot mindig ellenőrizzétek, rovatunkban időszakos akciós újságokat szemlézünk, a jóáras cuccok felhasználására pedig adunk még jobb tippeket, de ezek az akciók hamar lejárnak.
Pár hét és sorban nyílnak ehető, sőt, finom virágok, amelyek ízét cukorban is megőrizhetjük.
Úgy általában kerülendők a feldolgozott élelmiszerek, tanulmányok igazolják hogy észrevétlenül emelik a cukorbevitelt, egyes kategóriák pedig különböző betegségek kockázatait növelik. Attól még nem pokolra való az egész élelmiszeripar.
A klasszikus levesbetéteknek is megvan a helye, aztán vannak más helyek és étrendek, amikor a daragaluska, a csipetke, vagy a rántott párizsi egyáltalán nem illik a képbe. Ilyen esetekre mutatunk egyáltalán nem szükségmegoldásokat.
Több hónap szanaszétlevés és pár hónap sütő nélküli sütés-főzés után lett elegem a helyzetből és kimentem két begyúrt kenyér társaságában tüzet rakni.
Imádom a rozskenyeret, sajnos a hazai élelmiszeripari szabályozások rozskenyér néven engednek értékesíteni rozslisztet csak 60%-ban tartalmazó kenyeret, ezek többsége olyan is, így már régóta magam sütöm. Ez az élesztős változat, építkezünk, a vadkovász most többnyire pihen.
Mivel füstös, büdös és tűzveszélyes a móka, célszerű kültéri eseményt szervezni köré, főleg ha egy nagyméretű edényt kell rozsdamentessé tenni.
Van pár klasszikus fogás, amelyek a velejükig kötődnek a tejhez, tejszínhez, a tejtermék a főszereplő, ezek nem tolerálják a mentesítést.
A zacskós készételek között vannak egészen komikus darabok, ezeket elnézve olyan érzése támad egy konyhát már kettőnél többször látott személynek, hogy miféle elátkozott zacskóban történhetett a fejlesztést megelőző felmérés? Hány csík kukoricakeményítőt toltak annál az asztalnál, ahol ezek jó ötletnek tűntek? Mi folyik abban a világban ahol ezekre van kereslet? Mi nem folyik? És ezt így hogy?
Számtalan hosszútávú étrendkísérletem során ugyan magamon sohasem tapasztaltam szélsőséges és aggasztó tüneteket, de más étrendváltók tapasztalatiban rendszeresen találkoztam a jelenséggel, hogy elhagyja az eddigi étrendet egy valós, vagy vélt módon egészségesebb étrendért és rögtön minden baja lesz. Ennek a jelenségnek jártunk utána.
Nagy szerelmem a csalán, megmutatjuk hogyan kell ügyesen szedni!
Bár már évek óta készítek ételeket vadon termő zöldségekből, a közönséges tyúkhúr, ez a könnyen felismerhető és elterjedt gyomnövény valahogy kimaradt. Ráadásul jobb íze van, mint a mindenhol elérhető, termesztett salátáknak.
Nyilvánvaló Kapitány megint eljött és segít mindenkinek, akik nagyjából kompletten kihagyták a biológia tantárgyat. A gomba kérdésnél ez a hiányosság néha nagyon erősen kijön és kínos kérdéseket eredményez.
A tökéletes vajkaramella olyan állagú, hogy éppen egyben marad a fogyasztás pillanatáig, és szétolvad a szájban, egyáltalán nem lehet kemény, nyúlós, ragacsos. Elkészítése rendkívül egyszerű.
A vegán étrendkísérletben akadok csuda dolgokra, ez a püré és főzelék egy füst alatt megoldás nagy kedvencem lett és rendkívül hasznos elkészítési módszer idő-, és pénzhiány esetére is.
Teljesen rákattantam a csalánra, a mezőn tonnaszám nő és friss és finom és sokoldalú, kora tavaszi csoda.
A képeken a dátumot mindig ellenőrizzétek, rovatunkban időszakos akciós újságokat szemlézünk, a jóáras cuccok felhasználására pedig adunk még jobb tippeket, de ezek az akciók hamar lejárnak.
Házi majonézből használok klasszikust, és az alternatív változatokat -pl. aioli- is, ezirányú ismereteim akartam tovább bővíteni, így akadtam a hüvelyesek főzőlevébe (közismertebben aquafaba), amit végül kipróbáltam másban is.
Számtalan recept kering a neten, magyarul is, nem magyarul is, de úgy tűnik, a többség elfelejtette rászánni azt a fél órát és utánanézni, valójában hogyan készült. Utánanéztünk.
Talán több, mint egy évtizede használok rendszeresen hidegen sajtolt napraforgóolajat és a szerelem azóta se múlt el. Mindig van itthon, és az elmúlt évek alatt alaposan feltérképeztem a benne rejlő lehetőségeket.
Csodásak a vadon termő zöldségek és kora tavasszal nincs más helyi és szabadföldi termény, amivel tudnánk pótolni zöldigényünket. Attól még nem kéne félvállról venni a gyűjtést, pláne fogyasztást megelőző beazonosítást. A gombákról nem is beszélve.
Persze, nincs mit szépíteni, más nem volt a hűtőszekrényben és eléggé adta magát. A vége sokkal jobb lett, mint amire számítottam.
100 napos étrendkísérletünkből eltelt 30 nap.
A zöldségek és gyümölcsök ára rendkívül magas és kora tavasszal nem is lehet hazai szabadföldi terményekhez jutni, kivéve ha vadon termő zöldségeket szedünk.
A komlóhajtás nem újdonság, legfeljebb a gasztronómia fedezte fel magának pár éve és ez eredeményezi a kétes címet is, ami valóban sokkoló számot takar.
Nem a kihívója, szerintem fasorba állítja a karamellkrém, azaz dulce de leche (dúlsze de lecse) nem csak a Nutellát, de bármit, amit örömmel kanalazunk ki az üvegből. Ráadásul a karamellkrémet két tartós alapanyagból te is könnyedén el tudod készíteni.
Bár ez a húsvét nem az igazi, az alábbi szedvicsre kenhető, sütés-főzés nélkül készülő finomságok egy távolságtartó kerti ebédhez is tökéletesek és még az alapanyagok is lehet hogy megtalálhatók a kamrában.
Bár a társadalom (USA 3% vegán, 5% vega) rendkívül kis hányada nem fogyaszt húst, a jelenség aránytalanul sok, kéretlen és néha komikusan, néha inkább tragikusan szélsőségesen negatív érzést vált ki egyes húsevőkből. Mielőtt elintéznénk őket egy-két szóval, utánajártunk miért kell hisztizni azon, mit nem eszik a másik?
Nagyon nem csak az uborkát lehet és érdemes kovászolni, sőt, a gyümölcsök egyenesen fantasztikusak lesznek!
A tejsavas erjedéshez nem egy szelet kenyér kell, hanem teljesen más feltételeket kell biztosítani a sikeres művelethez.
Nem túl nehéz rátalálni, nem védett és még csak nem is veszélyeztetett, sőt gyomnövény a könnyen felismerhető nagy csalán, és rendkívül finom is.
Az olcsó és jó minőségű étrend teljesen máshogy néz ki, mint amit a reklámok sulykolnak a fogyasztóba.
Számtalan zöldséget lehet sikeresen kovászolni, ezek közül nem egyet a mezőn össze tudsz szedni magadnak, ráadásul kezdődik a vadon termő zöldségek szezonja, az első fantasztikus saláták ideje!
Kevéssé ismert és zseniális fogások hüvelyesekből.
Az olasz konyha itthon teljesen ismeretlen, ám annál izgalmasabb, pizza-, és tésztamentes oldalát sokszor fogjuk megmutatni a következő hónapokban, ez itt a zuppa del contadino, azaz parasztleves. Annyira jó, elmondhatatlan.
A toszkán csodaétel, a ribollita inspirálta alábbi kedvencem, annak a mondanivalóját próbáltam az ugaron elérhető alapanyagokra igazítani. Később kitérünk a ribollitára, mert annál meg nincs jobb, csak legyen fodros kel és mángold a boltban.
Nincs idő, vagy lehetőség főzni, ezért senki se érezze magát rosszul, pláne, mert vannak parádés hideg ételek, amelyekkel még az előkészületekkel együtt is rengeteg időt meg lehet takarítani.
A száznapos vegán kísérlet mellékkörülménye, hogy nem eszek hozzáadott cukrot, vagy hozzáadott cukrot tartalmazó terméket, a hatása mégis ennek erősebb, sőt, a cukormegvonás következménye meghökkentő. Tényleg úgy van, ahogy a szakemberek mondják.
Jön a szezon és a megszokott felhasználási módok mellett érdemes kipróbálni a spenótot nyersen egy édes krémben, ami pillanatok alatt elkészül és talán a spenótgyűlölőkkel is meg lehet így etetni.
A sonkalében főtt tojásnál vannak jobb megoldások is, és nem is mindenki főz sonkát. Mutatjuk kedvenceinket, amelyek a hétköznapokon is jól jönnek, nem csak húsvétkor.
Öt fantasztikus étel, amelyeknek elég tiszteletben tartani az alapanyagait és elkészítését, hogy gyorsan, olcsón és konyhai gyakorlat nélkül fantasztikus végeredményt kapjunk.
Bárki normálisnak tartja, hogy a növényi italok legjobb esetben, akciósan és nagy szerencsével is 400 Forintba kerülnek literenként? Hát én nem.
Az egész onnan indult, hogy túl sok hibátlan római salátát vettem nagyon olcsóra leárazva, és még úgy is sok volt, hogy frissen napokig ettük és ajándékoztam is belőle. Úgyhogy lett belőle rakott saláta.
Ha már unod magában, és a medvehagymás pogácsából is elég volt, akkor kovászold, én már máshogy nem is nagyon készítem, annyira jól áll neki ez a technológia és így hónapokig eláll.
Amióta a vegán étrend kísérletet folytatom, reggelizek. Előtte életvitelszerűen szakaszosan böjtöltem, kora este és másnap dél között legfeljebb vizet és kávét fogyasztottam, de nem vagyok fakír, hogy kétféle, nagy odafigyelést igénylő étrenddel terheljem a szervezetem, így a böjtöt elhagytam és beleálltam a rendszeres reggelizésbe. Amihez elővettem a zabkását, amit ugyan rendszeresen készítek, de nem reggelire, pedig annak ideális.
Az éretlen ananász ízetlen is, savanyú is, és amikor már felvágtuk, kizárt bármilyen utóérlelési lehetőség, így más megoldást kell keresni. Megsütjük!
A takarmányárak növekedése mostanra éri el a fogyasztót.
Új sorozatba kezdünk, nekem nem új a műfaj, több étrendet próbáltam már ki a mindenevő és mindent toleráló szervezetemen, hogy ne csak olvasva próbáljak megérteni étrendeket. Mivel a vegántól annyira nem távoli makrobiotikát már egyszer hosszabb ideig egy hasonló történetben sikeresen vettem, most szűkítem a kört vegánra. Tartsatok velünk!
Van pár variálható alaprecept, amelyek sokat segíthetnek az egész családdal otthon dolgozó láthatatlan munkásoknak. A receptek máskor is jól jönnek, és egyiket sem tart tovább tíz percnél összedobni, utána pedig elvan az a sütőben, vagy a gázon.
Gyorsan elkészül, tartós alapanyagokból, ügyetlenek is össze tudják rakni, ráadásul finom, 10 menüsor, nagyon legfeljebb tíz perc munkát igénylő fogásokkal, a közeljövőben nagy szükség lesz rájuk. A fogások tematikus menükbe rendezve.:
Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy.
Egy jó rántott hús bundája gyönyörűen elemelkedik a hústól, de miért? És hogyan?
Annyi mindennel fel lehet dobni a paprikás krumplit, és a pirított gomba még a kolbászt is magasan veri.
Sós pite sorozatunk ékköve: szardíniás pitécske.
A tavasz kötelező kelléke a tojásos nokedli salátával. Mivel saláta már egész évben van, akár ezeken a kora tavaszi, napsütéses napokon is elkészíthetjük ezt a kedves komfortételt.
Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.
Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.
Burgonya, barnított vaj, tészta -lasagne, vagy lebbencs- és kész a hóvégi, szerethető és spórolós főétel.
A riszből készült chipsek meghökkentően drágák, de ezeket otthon is el lehet készíteni és aki még olajat sem akar látni rajta, az se baj.
A rizsliszt gluténmentes, ezért rendkívül nehezen formázható, törik, szakad, rettenet. Az alábbiakban mutatunk egy trükköt a formázásra, töltésre, hogy színtiszta rizslisztből is tudjatok finomakat főzni, mert a rizsliszt nem csak gluténmentes, hanem kifejezetten finom, édeskés alapanyag is, és a töltött tésztát megsütve szuper roppanósságot lehet belőle előcsalogatni.
Olcsó, laktató, ízletes és tele zöldséggel, a káposztás rétes majdnem annyira szerethető, mint amennyire gazdaságos.
Rizsliszt, káposzta, sok őrölt fekete bors és egy ízléshez igazított zsiradék, és a végeredmény lenyűgöző.
Nem, nem úgy rántásos, hogy azzal van töltve, hanem a tészta van azzal hajtogatva, így a végeredmény valami a rétes és a leveles között lesz, igazából egyik sem. A végeredmény nem jobb, mintha asztalnyira nyújtott tésztába tekerném a rétest, de ha éppen nincs megfelelő liszt, vagy megfelelő mentális állapot a rétesnyújtáshoz, én ezzel is együtt tudok élni.
Csilliókért vásároljuk a több ezer kilométerről ideszállított fűszereket, pedig van a környezetünkben is több kevéssé ismert és nagyon finom fűszernövény. Ilyen a citrusosan kesernyés fenyőtű is.
Sorozatunk következő részében olyan menüket állítottunk össze, amelyekben friss zöldségek és friss és fagyasztott gyümölcsök játsszák a főszerepet. Részletes receptek a linkeken, vagy a képek alatt.
Közeleg a február vége, időszerű tudatosan több minőségi táplálékot és vitamint fogyasztani. Van egy, tudatosan felhasználva C-vitaminban gazdag, ízletes és könnyen elérhető alapanyag, amit nem igazán használunk: a fenyőtű.
A névadó adottságaihoz és kultúrájába még lazán sem illeszkedő receptek eredetiségéről hiábavaló vitatkozni, elkészítési módjuk tulajdonképpen mindegy, nincs mögöttük semmiféle logikus szövet, amit pofátlan, vagy tudatlan eltérésünk felsértene. A képen így van anyám hortobágyi húsos palacsintája a nagyanyám receptje alapján, öntet és összesütés nélkül, mert az igencsak utálom. Az egésznek már szinte semmi köze a hortobágyihoz, de mivel ahhoz éppen sose volt semmi köze, nem mindegy? Na de honnan ered ez a fogás, mert biztosan nem a Hortobágyról, és kirántva se volt soha, illetve egyszercsak mégis.
Majdnem olyan jó, mint a töpörtyűs, csak sokkal kevesebb munka van vele.
Egy finom salátaburgonyát választva alapanyagnak, a rántott krumpli friss zöldségekből, akár most télen könnyen elérhető reszelt gyökérzöldségekből és káposztából készült salátával kiad egy főétkezést. Rendkívül komfortos, szerethető étel, csak nem a hagyományos pályán kell kirántani, hanem annál sokkal egyszerűbben.
Aki nem akarja túlbonyolítani ezt az ünnepet, de valamit mégis kéne, hát készítsen egy finom reggelit, az haspók nemzetünk többségének örömet jelent.
Mindenkivel előfordul, hogy nem rossz, nem rossz az idei saját töltésű kolbász, de a jó nem ilyen. Ezek a túl-, vagy éppen alulfűszerezett, elsózott, vagy teljesen sótlan kolbászok és szalámik kiváló alapanyagok az újrahasznosításra.
Kicsit le vagyunk ragadva egyféle túrós tésztánál, legfeljebb azon megy a vita, hogy szalonnával, cukorral, esetleg mindkettővel kell fogyasztani. A következőt egyikkel se, mégis a nyomába ér a klasszikusnak.
Egy tál, a két kezed és 15 perc elég ehhez a friss és gazdag tésztához. Nem kell nyújtani, vágni, semmit.
A mákos tésztára elsősorban cukrosan gondolunk, pedig a mákban sósan is vannak lehetőségek és így egy sokkal táplálóbb ételhez jutunk.
Barnított vajjal kevés és egyszerű alapanyagból készült ételt is különlegessé és ünnepivé lehet tenni. Elkészítése nagyon egyszerű, csak vaj kell hozzá.
A kovászolás, avagy tejsavas erjedés számtalan alapanyag esetében sikeresen alkalmazható, így elkezdtem olajos magokkal is kísérletezni. A kesudió tökéletes lett.
Új sorozattal jelentkezünk, szezonális alapanyagokat figyelembe vételével összeállított menütippek a hétvégi ebédekhez, több stílusban.
A házi töpörtyűs pogácsa jó borsosan még főételnek is bőven sok egy leves után, elkészíteni pedig semmivel se bonyolultabb, mint bármelyik másik leveles tésztát, tehát elég munkás.
Nem mindenki nő fel a konyhapultnál pipiskedve, nekik, ha felmerül az igény, felnőttként kell beletanulni.
Ritkán keresem direkt a lehetőséget a lazacvásárlásra, a tenyésztett lazac húsának ár-érték aránya nevetséges, a vad morálisan és anyagilag is messze áll tőlem, így egy lehetőség marad, amikor a helyi hiperben felsárgacimkézik a félkilós filéket, megveszem mind, gravlaxot készítek belőle és örülök neki.
Az alábbi lehetőségek elsősorban kezeletlen héjú narancsra vonatkoznak, mert a kezelt narancs héjának elfogyasztása nem ajánlott. A kezeletlenségről a csomagoláson lehet tájékozódni és a bio narancsok általában ilyenek.
A zsíros, erős ízű kacsa nagyon jól illik az édes, illatos, citrusos alapanyagokhoz, így lesz ez a narancsmártás a tökéletes kísérője. A recept lényegében megegyezik az elegáns narancsos kacsával, mondhatni ez az a mártás.
Itt a február, kezdünk kiéhezni a friss ízekre. Ezt az éhséget egy egyszerű salsa csillapíthatja, amit sültekhez, sült halakhoz, vagy egy sima pirítóshoz is feladhatunk.
A mexikói konyha számos fogása kevéssé ismert a világon, ilyen a töltött és olajban kisütött kukoricalepény is.
Amíg például Olaszországban mindennapi megoldás, a kolbásztöltelékkel főzés nem eléggé közismert itthon, pedig a puha kolbász zseniális fűszer, sok segítséget jelent, ha éppen nincs időnk még a boltba se lemenni. Természetesen ezt a fogást lehet kiműveltebben is készíteni, de kiművelten elkészítve is elég egyszerű lesz a végeredmény, úgyhogy kár bele a vesződséget, menjenek csak bele a gombócok kolbászból!
A liszten múlik minden, szerencsére a masa harina itthon is könnyen beszerezhető alapanyag, több delikátüzlet, webshop választékában megtalálható.
Nosztalgiakiflit nem nagy művészet készíteni, kell egy jó kis tejes tészta és egy ügyes formázás.
Bár a birkával tökéletes, de csirkével, kacsával, fokhagymával, pitával, hüvelyesekkel, olívaolajos, sőt zsíros kenyéren is különösen jó a baharat, amely könnyen beszerezhető fűszerekből áll, és a magyar ízléstől sem áll távol. Próbáljátok ki!
Most nem a korrupciós céllal osztogatott burgonya körül megtalálható mérgező elemekről lesz szó, hanem a növény mérgező, és nem mérgező részeit vesszük sorra, mert sokan a nagyitól hallott népi butaság, és nem tudományosan igazolt tények alapján ítélik meg a burgonyát.
A hájas kevés alapanyagot és sok időt igényel, mégis érdemes beletanulni, mert Magyarországon, télen, előfordul, hogy ott találjuk magunkat egy egész sertés hájával, amiből vétek lenne zsírt sütni.
Három fő összetevőből van, és az ötlettől a szájadig legfeljebb 60 perc az út. Ez nem krumplis pogácsa és nem is kelesztett óriás.
A krumplipüré sokkal nyűgösebb, mint azt ahogy készítik, ez itt a tökéletes csúcs, Joël Robuchon, a fine dining atyja nyomán. Csupa vaj, tej és egy kevés krumpli.
Magában ettük mindig, bár köretnek is megállhatja a helyét a krumplifánk. Kis fokhagymával bedörzsölve még jobb, mint fokhagyma nélkül.
Sokat foglalkozunk mostanában a főzelékekkel és a burgonyával is, így a burgonyafőzelék nem maradhat ki.
A sárgarépa és a kel is nagyon jól illik a narancshoz és egymáshoz is, így jött ez a különleges főzelék.
Egész télen kiemelten foglalkozunk a burgonyával, egyrészt mert van a boltban, másrészt mert sokkal izgalmasabb, mint azt ahogy eddig elképzeltük. A legdurvábbal kezdünk.
© 2024 Minden jog fenntartva. | Impresszum | Médiaajánlat | Adatkezelés